~sdikit coretan~

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Ak nampak sessuatu!!..ak nampak ade sorg akak ni selamber je peluk kawan laki die...MasyaAllah...serius ak tkut! Ak x taw nak watper..i’m speechless! Nk watpe ni??tgk je ker..mcm same jntina je bole peluk2 sesuke hati...nak tgur nnt kate ‘busy body’ lak(tp tkut gak,coz cam gangster je akak ni ak tgk..huhuh)... padahal sperti kate 'bro Kamar' kite kna jaga jgak tepi kain org kn walo cmne pn..

Tapi ak x taw cmne nak jaga tepi kain die??x kan nk tegor depan2 kan..x elok..x baek mengaibkan org depan2..pastu akak tu lak ak bru je jmpe@kenal...yg mampu ak wat time tu adalah membenci pkara yg die wat tu...itula selemah lemah iman ak..huhuu sdeynya ak,x mampu nak wat apa2..hanya doa ak mampu,moge2 die berubah...

Terase yg ak ni sgt2 lemah tuk mencgah kmgkaran dan menegak kbnaran di depan mata ak..knp ye??sbb bnda2 ni da jd kebiasaan org sekeliling kite...so kite rase srba salah lak nak tegur..mgkin ade dikalangan kwn2 kite....tmbah2 if kawan baek kte....cmne ni??tkut tgur nnt,die x mo kwn nagn kte dah...

Tp ape2 pn sentiase igt yg Allah mementingkan usaha berbanding hasilnye...so x kesah la kwn kite nk ckp ape,yg pnting kite da tgur die kn..die nak berubah@ x,its up to her..tapi jgn sekali je tgur..takut x makan saman lak..kna bbrapa kali mgkin..mn taw,if die da bosan2 dgr kte 'berceramah',die akan stop sndrik perangai die.....ak nasihat ni tuk dri sndri jgak dan kwn2 ak kat luar sane...mgkin org akan ckp 'its easier said than done'...tp mn taw,if Allah izinkan nnt, die akan tersedar automatik... yg pnting usaha~
dan Imam Syafi'i pernah berkata;

"Barangsiapa yg menasihati saudaranya secara sembunyi-sembunyi,maka ia benar-benar telah memberi nasihat.Sedangkan barangsiapa yang menasihati saudaranya dihadapan org banyak,maka ia telah membuka aibnya"
Wallahua'lam..

Dan ak jgak masih dlm proses mendidik dri spya mnjadi org yg bermanfaat di dunia bukan sekadar lebihan dunia...byk lagi yg perlu ak buat tuk memantapkan dri ak ni..ilmu2 dan amal2 yang ak de skarang ni x cukup tuk ak bw ke sana..Subhanallah...Allah je yg taw mcm2 bnda ak rase skarang ni..tkut sgt dgn Dia...biarlah hanya Dia je mnjadi tmpat mengadu ak... dan ak suke sgt gune ayat ni..

‘Ade masalah khabarkan dekat Aku’

Aku kat cni mksudnya Allah la kn...coz ak percaya apa2 pun yg kite rase, happy,sdey,glisah,tkut kite crite je kat Allah...Dialah segala-galanya tk kte..Dia Maha Mendengar!Dengan mengingatiNya hati akan menjadi tenang..

Kwn2 ku sekalian,marilah bersama2 dri ini merenung kmbali apa sebenarnya tujuan kt dciptakan..bukan saje2..bukan x de tjuan..
seperti dlm surah Ali 'Imran..

“Kamu(umat Islam) adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia,(karena kamu) menyuruh (berbuat) yang makruf,dan mncegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah.Sekiranya ahli kitab beriman ,tentulah itu lebih baik bagi mereka.Di antara mereka ada yang beriman, namun kebanyakan mereka adalah orang-orang fasik”(Ali ‘Imran:110)

same2la kite saling mengingati supaya kite sedar akan arah mane khdupan kte actly dan x leka dgn permainan dunia...insyaallah..mga hdup kte sntiasa mndapat rahmat dan keberkatanNya......
Aminn Ya Rabbal 'alamin...

2 comments:

  1. name saye dibun Says:

    kin..ptonye ko plok je akak tu..
    itu lby baek dr die plok laki tu..haha

    mkin byk kita tahu,makin byk la cabaran kita..
    tp jgn putus asa..
    kita msih dlm proses pentarbiyahan
    bkn suatu kje yg sia2 krn kita sme2 ingin mndekatkan diri dgn Yang Esa..
    insyaAllah Dia akn bntu dan permudahkan..;)

    Posted on 3 Desember 2008 04.22  

    CiKin Says:

    tq cik dbun!
    geram...tpi...x ley watpe..
    insyaallah,mge Allah permudahkan jalan kite ni..
    amin...

    Posted on 23 Desember 2008 09.54