Sesungguhnya kpd Allah kita bertawakal( special edition 4 KoYi)

                               
salam
myb nak share sket pngalaman semalam ketika dalam 
perjalanan menuju KLIA a.k.a cuti sem da abes..so da kena balik jakarta!yeha!
alhamdulillah3x sempat sampai ke KLIA dlm keadaan  
hanya Allah je tmpt ak bergantung dan meminta pertolongan.
Dari Ipoh,sy naek bus ngan ayah.Da plan da,smpi pudu nanti,pegi masjid Jamek tuk naek LRT turun kat KL Sentral.Then bru naek bus ke KLIA
tapi Allah nk uji sket time tuh,iaitu plan x seperti dirancang!! 
Jammed teruk sgt sebelum nak sampai Hentian Duta tuh.Sebelum2 neh x mcm neh.
Nk dekat sejam jugak! tu bru sampai Hentian Duta ,belum sampai Puduraya lagik

Ya Rabbi,Dia je la taw cmne perasaan sy time tuh
Ayah da bising2 kat sebelah,then ayh tanye
"kin,ko x risau ke?"
"ayah risau neh,tkot ko xsempat je,"
sy jawab: "doa je la ayh,"
lepas tgk sy 'cool' jek,ayh xckp byk dah..kalo tgk,mmg ayh r paling risau kot..hehhe
walaupun dlm hati sy neh perasaan berbaur2
cuak+risau+stress tgk jammed tuh+tiket burn cmtuh jek.
Ayah siap da call mak kat umah,kate xsempat smpi,n sy kena beli tiket baru.huuuu
and ayah soh bitaw kwn2 gak .
tu yg msg kat dib,kakz,anis kata..mgkin xsempat n i've to buy another ticket!!=(   huwaa!
my ticket is at 605pm.And that time da pukul 330pm.
Nak pegi pudu lagi,naek LRT,naek bus dari KL Sentral plak.huhuhu
Tapi,jauh di sudut hatiku still rase yg insyaAllah sempat sampai!
cume dlm kondisi tuh,yg ble sy wat hanya berdoa!!
'doa adalah senjata utama umat Islam'

tibe2 alhamdulillah!dlm xhenti2 sy doa moga dipermudahkan dan dipercepatkan pjlananku,
alhamdulillah pertolongan Allah dtg.
Dia hantarkan sorg pkcik polis traffic kat jalan yg jammed tuh.
Maka,clearlah jalan..bus neh pon bergerak menuju destinasi pertama,Hentian.Duta.
sy bersyukur sgt2! walaupun ad yg mengatakn
"nasib baek ada polis tuh"
tpi sesungguhnya Allah la yg tlg ak semalam,bukan pcik polis tuh
tpi myb diorg xphm lagik
dan sy taw,kita2 yg phm neh la yg kena memahamkan diorg 
tentang konsep ketuhanan dan akidah neh.
dan bukan 'naseb baek',tapi da memang rezeki dan takdir 
yg membuatkan sy sempat tuk smpi ke KLIA

at last plan kami, naek LRT kat Masjid Jamek,turun kat Bandar Tasek Selatan
dan naek ERL ke KLIA terus!
alhamdulillah3x..koi515 cmtuh smpi.
ayah pn ckp,"rezeki ko la ekin smpat smpi"
Syukur sesgt ya Allah!everything i do by myself,for the 1st time..=D 
n terima kasih bebyk to ayh coz tlg sy byk!heee
Whatever it is,He's the best planner!! =)
dan selamat sampai la sy di No.4 Jalan Tawakal 3..^_^
"segalanya bermula di sini"

"dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap"
Asy-Syarh:8

4 comments:

  1. kita Says:

    salam...

    ikin^^

    Allah ingin memberi kesenangan melalui cara yang cukup mudah dengan memberi ujian yang sangat2 payah...
    hanya dengan kehadiran pak cik polis tu, satu hal yg dapat sesakkan dada kita akhirnya seakan2 menjadi PUFF!!!!hilang macam tu je, Allah ganti dgn kelegaan...

    satu kelegaan yang hanya dapat dirasai oleh orang2 yang sabar^^

    Posted on 13 Maret 2010 22.01  

    Anonim Says:

    salam kak...
    thank you for sharing about this...
    ttibe rasa sesuatu yg lain bila bca apa yg akk tulis nie...
    insyaALLAH ia adalah ssuatu rasa yg baik....
    thank u sekali lagi kak...=)

    Posted on 14 Maret 2010 03.45  

    dibby bus-bus Says:

    salam kin..

    Allah nk uji je tu..
    sdgkn Dia da tau yg kamu smpat smpai..
    tapi Allah saja nk letakkan halangan juz nk tgk pe respon kamu tntg halangan itu..
    hnya utk tarbiyah kamu mnjdi lebey sabar =)

    kdg2 org cite psl pergantungan Allah smo..
    tp itu myb x meresap sgt..
    tp bila kita sndri hadapi bnde tu kita akn igt smpAi bile2..
    trase ksh Allah itu meresap di stiap urat dan nadi..

    hayatilah nikmat itu..=)

    Posted on 14 Maret 2010 04.52  

    eKiN Says:

    salam~
    Miss n dib -Btol2,klo ana xsabar rasenye mmg da lame ana pasrah!huhuh alhamdulillah3x.. Allah still bg ana rase bhawa sumenye atas pergantungan kite kpdNya dan hanya kene sabar sket jek..=)

    adik- alhamdulillah,ape yg kmu rase tuh..syukur sesgt,n hanya org2 terpilih je merasai nye..^_^

    Posted on 16 Maret 2010 07.59