~Drebar Taksi~



...Salam..

nak share something..mungkin ada kena mengena sedikit dengan Palestin..
bcoz my mood is still towards it..


teringat one time tu balik dari beli buku kat Kwitang,naek la dengan satu taksi ni..time tu, ada ak,Ain,Tweet n Zie..kitaowg punya la semangat nak kasitaw kat drebar taksi ni pasal isu skarang ni..(Palestin Vs Israel)
coz da alang2 nampak pok cik ni ramah,tu yang bole masok trus pasal isu ni..
hahah


yg lawaknye,kitaowg pulak yang kena dgr 'talk free' dari pok cik ni pasal Palestin,Yahudi,dan sewaktu dengannya..
kitaowg yg kat belakang ni terdiam kejap..
"ni sape yg nak bagitahu sape ni"....heheh =)
then last2 sje la tnye pok cik tu apa yg perlu kta buat skarang kan..then die jawab

"ya uda sepatutnye umat Islam itu bersatu bukannye bercerai berai kayak sekarang"

terkejut jugak kitaowg ni ha..Alhamdulillah,kesedaran2 inilah yg sepatutnye lahir dari seorg yg berjiwa Islam..cuma x sangka keluar dari mulut seorang drebar taksi yang pada tanggapan ak hanya sibuk dengan pekerjaannya sja..!


dan bru tadi ak berborak dengan abg sepupu ak pasal isu ni jugak..seriously x sangka yang pemikiran die yang bg pendapat ak sgt bagus! ..die sendiri cakap yang sepatutnye kita membangun atas sebuah negara Islam..sebagai contoh skarang ni ekonomi kita based on USA dan Yahudi,yang banyak mengamalkan riba..sepatutnye kita kena ikut ekonomi Islam seperti yang ada dalam al-Quran..yang pasti x mengamalkan riba dan halal..itulah katanya..
terharu ak bc msg abg sedara ak tdi..x sangka dia juga berfikiran sama dgn ak..coz selama ni ak x nampak and myb i'm just judge him by his cover..n tak expect dia akan berkata sebegitu..


see?ternyata ak salah...! actually ramai yang sedar apa yg perlu dibuat,tpi mungkin x da kekuatan atau x da siapa yg yang men'trigger' mereka untuk buat apa2 atau x taw nak buat apa..
seperti yang pernah ak postkan b4 ni,kta ada tugas..kta ada perjuangan.. yg belum selesai iaitu menegakkan Syiar Islam ini semula..


ak tinggalkan ayat ini untuk renungan kita bersama
Wallahua'lam b..


"Berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan maupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah.Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui"

Surah at-Taubah:41

4 comments:

  1. ana Says:

    salam, kin.

    nice story. em, time kitorg balik dr jakarta ritu, ondaway ke kost dr stasiun, naekla taksi.

    ain ade bukak citer sal palestin n yahudi, sj, nk tawu pndapat pokcik taksi tu d samping promot utk boikot produk2 yahudi.

    em, bagusla usaha2 camni, inshaAllah kita bisa menyedarkan yg masih kurang mengetahui, juga bisa menyedarkan diri sendiri..

    ehehe.. mengenai posting ko, btul.. x patut kita menilai seseorang tanpa selidik terlebih dahulu. dun judge, if we dunno.

    psal iman n taqwa lagi laa. kita x tawu siapa yg akan dimasukkan ke dlm syurga atau neraka. oleh itu, x seharusnya kita menilai, malah menghukum seseorang dengan persepsi kita sendiri. Allah Maha Mengetahui.

    bersangka baik, that's da best.. anyway, salam ukhwah kutitipkan buat kamu.

    =)

    Posted on 14 Januari 2009 03.36  

    ain Says:

    salam~
    di sini rupenya kamu...
    bukak2 ade cite pasal pakcik teksi...
    aku ni masih2 terkejar-kejar nk carik nama2 yg pakcik teksi 2 sebut...
    sebab aku pernah dgr skali,bhw
    'kalau mahu tahu ttg perangai manusia dan dunia,tanyalah pd pemandu teksi'
    sebab diorg da jumpa mcm2 jenis manusia sepanjang kerjaya diorg...
    manusia ni mmg bermcm ragam,bntuk dan rupa kn...=)
    (p/s-"perjuangan seorang mukmin sejati tidak akan terhenti kecuali kedua tapak kakinya telah menginjak pintu syurga".ganbatte!)

    Posted on 14 Januari 2009 09.29  

    CiKin Says:

    salam teman2! hehe..
    ak setuju..kta x bole menilai dengan mata kasar je..coz ia x mencerminkaan apa2..unless kta da kenal lame dgn die,yg tu MUNGKIN bole dterima..

    haha..ak da x igt sgt name yg pok cik tu sebut..de berapa org tah..hebat3!
    btol la..pcik taksi ni lagi bermacam2 cerita ada..x sangka..tp itulah kenyataan hdop..

    lepas ni bole la kta teruskan sharing2 kta dgn pakcik2 taksi ye.. =) insyaAllah men'trigger' mereka untuk berpikir tentang realiti Islam sekarang..

    btw thax yep!

    Posted on 14 Januari 2009 13.34  

    ana Says:

    hehee..

    Posted on 29 Januari 2009 20.00